Morgen havregrynsboller (koldhævede)

Jeg foretrækker klart at bage brød og boller, der er langtids-/koldthævet. For det første kan man forberede dejen, så den bare skal bages, når man skal bruge det. For det andet er der kun en brøkdel af den gær i det langtidshævede. Disse boller røres sammen aftenen før med en ske, og sættes i køleskabet. Om morgenen tages de ud af køleskabet en times tid før de skal bages, sættes på en bageplade med to skeer og bages. Nemmere bliver det vist ikke…


 

ca. 15 boller

1/2 l koldt vand

1/4 pk. gær

2 tsk salt

2 spsk. honning

1 spsk. olie

3 dl grovmel (jeg har brugt fuldkornsspelt, men grahamsmel eller lign. kan sagtens bruges)

5 dl hvedemel

2 dl havregryn

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i det kolde vand sammen med honningen. Tilsæt mel og havregryn. Rør det godt igennem med en stor ske. Dejen skal være som en tyk grød (den bliver lidt fastere, når den har stået og hævet/hvilet i køleskabet). Dæk dejen ved at lægge husholdningsfilm helt ned på dejen, så den ikke danner skorpe. Sæt den i køleskabet til næste dag (eller mindst 6 timer). En time før dejen skal bages tages den ud af køleskabet (dej skal altid have stuetemperatur,  når man bager det).

Rør dejen let igennem og sæt den med 2 skeer på en bageplade. Tænd ovnen på 270 grader. Sæt bollerne ind i den varme ovn, og lad dem bage på 270 grader i 5 min. Skru ned på 200 grader og bag dem færdig 10-15 min. Hold øje med dem de sidste minutter, og tag en ud og bank i bunden – hvis den lyder hul er de færdige.

IMG_1435 (1)

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*