En drøm er gået i opfyldelse.

Jeg har før haft drivhus, hvor jeg har dyrket tomater, agurker osv, og med plads til en enkelt stol, som jeg kunne sidde på, og drikke en kop kaffe og læse, men mere var der heller ikke plads til. Det har derfor været noget af en drøm at få et stort drivhus, der  kan bruges både til at drive planter frem, vinteropbevaring af planter og som et sted, hvor vi kan være flere til spisning og hygge i ly og læ uafhængig af årstiden.

Det hele startede egentlig med, at der bare skulle være en køkkenhave. Der blev målt op til en køkkenhave på 65 kvm, og gennem efteråret og vinteren fjernede jeg græs i stor stil, så mine arme og ryg værkede hver aften og morgen, og jeg dårligt kunne holde en kop kaffe – man er jo ikke 20 længere 😉

Opmåling til køkkenhave

Der er lavet opmåling til køkkenhaven, som skulle graves ud, man kan svagt ane den hvide mursnor på græsset.

Alt imens blev diverse bøger og blade pløjet igennem hver aften, mens jeg drømte om, hvad jeg skulle dyrke i min køkkenhave af grønsager, frugter og bær. I vores lille 6 kvms drivhus havde planer om at forespire diverse afgrøder i. Udover forspiring brugte vi også drivhuset til vinteropbevaring af planter, der ikke tåler den danske vinter, og vi har flere gange møvet et cafebord og to stole ind for at spise frokost, hvis det har været for koldt og blæsende at sidde ude om efteråret og foråret. Det var enormt hyggeligt at sidde midt i haven og spise trods vejret, men også meget trangt.

Midt i drivhuspladsmangel, udgravning og køkkenhavedrømme fik Manden en strålende ide: Jeg skulle have et stort drivhus, mit værksted som han kaldte det. Et drivhus med plads til både planter og mennesker, plads til at jeg kunne gå og sysle med diverse haveprojekter, mens jeg drak en kop kaffe, hørte Mads og Monopolet eller en god lydbog osv. Vi brugte mange vinteraftener på at undersøge og tale om, hvor drivhuset skulle stå, og hvor stort det skulle være. 
Det mest logiske var for os at lægge drivhuset ved siden af køkkenhaven, hvilket betød, at der skulle graves mere græs af for at få en fornuftig størrelse på køkkenhaven. Størrelsen på drivhuset landede på 18,8 kvm, og dermed over de 10 kvm, som man må bygge for uden kommunens accept.
Så var det i gang med at måle op, og anmelde byggeriet til kommunen med tegning over grundens bebyggelse med mål på og afstand til skel. 1 uge senere og 1300 kr fattigere (det koster det at anmelde) fik vi besked om, at det var godkendt 🙂

Udgravet køkkenhave (med hjælp fra hønsene – de er altid lige omkring benene, når der graves på jagt efter fede regnorme. Der er sat pinde der hvor drivhuset skal være.

Næste skridt var at få målt op (igen igen) få bestilt grus og fliser og ikke mindst drivhus. Fliserne blev Herregårdssten og drivhuset blev et Juliana Gartner 18,8 kvm i antracit med 3 mm hærdet glas og dobbelte stalddøre. Desuden skulle der installeres el i drivhuset samt en vandpost uden for ved køkkenhaven.

Vi knoklede som æsler med at køre grus på, og få det sirligt afrettet. Her synes hønsene så, at de skulle ind og tjekke det nyafrettede grus for regnorme og andet lækkert. Det var derfor med tænders gnidsel fra Manden og hysteriske udbrud fra hønsene, når de blev jagtet væk, at fliserne blev lagt. 

Bedst som vi vendte ryggen til var hønsene på vej ind i gruset

 

Så blev fliserne lagt med vandslange og elkabel stikkende op af jorden.

I mellemtiden var der landet 4 lange kasser med profilerne til drivhuset og en mindre kasse med et hav af skruer og dippedutter samt en lang palle med glas – så var det jo bare at smøge ærmerne op og at gå i gang. 

Skelettet på drivhuset under opførsel. Nederst kan man se vandslange og elkabel, der skal graves ned.

Der blev undervejs også gravet et par stolper ned til det noget af det hegn, der skulle opføres rundt om køkkenhaven for at holde hønsene fra afgrøderne. 

Soklen på drivhuset blev sat fast med lange genvindstænger, som blev støbt ned i jorden. Disse gevindstænger er skruet ind i soklen på drivhuset. 

Da først vinduerne og døre var monteret, stod kun tilbage at få fyldt noget ind i drivhuset.

Vores skønne drivhus

Jeg købte et gammelt fyrtræsbord med klapper i begge ender i genbrugsbutikken, så vi kan sidde 4-6 personer omkring. Desuden købte jeg to kurvestole med vattæpper og puder, så stolene er bløde at sidde i. 
Som reoler har jeg brugt gamle æblekasser, som jeg har stablet oven på hinanden. 

Et par kurvestole med vattæpper og puder, bordet med klapper trænger til en gang maling, så indtil videre er der dug på.

 

Et citrontræ og et gammelt bakkebord med lidt kogler, lanterne og blomster giver lidt hyggesteming. Bag stolen kan man lige ane lidt flere æblekasse-reoler

 

Et par gamle æblekasser fungerer som reol

Nu var det indvendige på plads mere eller mindre, så nu var det i gang med alt det udvendige med at få trukket el og vand, malet de resterende stolper, sat dem i jorden samt monteret rio-net osv.

Der blev boret huller i jorden til de malede stolper. Manden havde skåret riller i stolperne til rionettet, som blev monteret.  Dernæst blev der lagt malede planker på som overlæggere på hegnet. Under hegnet har jeg lagt sten for at skille græskanten fra jorden i køkkenhaven.

En rille ind i stolpen holder rio-nettet fast, og et bræt som overlægger på hegnet.

 

Huset er et gammelt ledvogterhus, og derfor er et gennemgående tema i hele haven disse sten, som er et levn fra den gamle jernbane, der var på Fodsporet

Manden gik i værkstedet, og kreerede en fin havelåge, som er bred nok til, at jeg kan komme igennem med en trillebør. 

En god bred låge ind til køkkenhaven og den lille terrasse

Vi fik gravet en lang rende til elkabel og vandrøret, som blev sat op indvendigt med en stikkontakt og udvendigt med en fin vandhane.

En fin messing vandhane monteret på kobberør

Det meste af foråret og sommeren er altså gået med dette projekt, og selvom det har været slid og slæb, og vi begge to har haft ondt i hele kroppen har vi også nået at nyde vores dejlige oase. Køkkenhaven har givet gavmildt fra sig med kartofler, ærter, jordbær, løg, salat, radiser osv og i drivhuset har vi høstet agurker, ananas-kirsebær, tomater, chili og en enkelt lille melon. 

Jeg har allerede nu sat sået persille, purløg og ramsløg, og der er lagt hvidløg til forspiring inden de skal i jorden til oktober. Køkkenhaven kommer ikke til at stå bar vinteren over, der er både porrer, rosenkål og grønkål, som skal blive stående lidt endnu. Desuden vil jeg så honningurt, som kan give jorden næring til afgrøderne næste år.

I den ene ende har jeg sat roser, og dernæst forskellige bærbuske, som jeg skal have sat flere af her i efteråret. Jeg har hindbær, blåbær, solbær og ribs, men både blåbær og hindbær kan man aldrig få nok af, så der skal lige graves et par buske mere ned.

Roserne er sat for enden af køkkenhaven, og bag dem skal stå flere bærbuske.

 

En lille terrasse langs drivhuset mod køkkenhaven

Som forberedelse til foråret har jeg lagt tulipanløg og påskeliljeløg, så der kan komme lidt tidlig kulør på haven.

Nu er der snart gået et år siden det første spadestik blev taget til, hvad der i første omgang kun skulle være en køkkenhave. Det har været et stort projekt, som vi nyder det hver dag. Jeg nusser rundt i køkkenhaven og drivhuset, og vi har spist og drukket kaffe og kakao mange gange i drivhuset, både når det kun har været os to eller hvis vi har haft gæster.

Kaffe skal der til

Drivhuset er i skrivende stund ved at være tømt for tomater og agurker, og blomsterne er også på retur, så det næste der skal ske er vist, at der skal sættes nogle lyskæder op og en masse stearinlys til vinterhygge  i mit dejlige værksted 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on En drøm er gået i opfyldelse.

  1. Tillykke med “driverten” det er blevet SÅ flot?❤️

  2. Hvor ser det hyggeligt ud.

    • Kære Henriette
      Tak, vi nyder det også max, specielt de dage, hvor solen skinner, og hvor det blæser udenfor.
      kh Fru Larsen

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*