Brød med oliven, kapers og græskarkerner.

Grydebrød med oliven, kapers og græskarkerner Grydebrød med oliven, kapers og græskarkerner

Egentlig er dette brød bagt som et Grydebrød, hvor jeg har tilsat nogle kapers, oliven og græskarkerner. Jeg bagte det til en gang suppe med alverdens rodfrugter. Vi havde haft gæster et par dage forinden, hvor vi fik grillet steg med bagte rodfrugter til. Der var lidt tilbage, vejret var koldt og efterårsagtigt – rigtig suppevejr. Så ned i en gryde med rodfrugterne skåret i tern. Svitse dem lidt møre i masser af smør. Vand på, simre et par timer, en tur med stavblenderen og et skvat fløde i, så var der suppe – på den meget røde måde, da der var rødbeder i. Men den smagte fantastisk. Om formiddagen havde jeg sat dej til dette skønne og lækre brød til hævning. I opskriften nedenfor står en ært gær og 12 timers hævning. Det havde jeg ikke tid til, så jeg brugte 1/2 pakke gær (25 g) og halverede hævetiden. Jeg havde et halvt glas oliven og et halvt glas kapers stående i køleskabet, som blev blandet i dejen sammen med lidt græskarkerner, som jeg også strøg over brødet. 
Men her får I så opskriften, god fornøjelse 🙂


1 brød

625 g hvedemel (du kan evt. bruge 250-300 g fuldkornsmel og resten som hvedemel, hvis du vil have det mere groft)

5 dl vand

2 tsk salt

1 tsk sukker

1 klump gær på størrelse med en ært.

1/2 glas oliven

1/2 glas kapers

1 håndfuld græskarkerner (gem lidt til at strøg på brødet)

Fremgangsmåde:

12 timer før/eller dagen før:

Opløs gæren i vandet og tilsæt mel, sukker og salt. Hæld desuden oliven, kapers og græskarkernerne i. Rør dejen til den er ensartet. Træk film hen over skålen og lad dejen stå i stuetemperatur og hæve.

Efter 12 timer/eller dagen efter:

Hæl dejen ud på et meldækket bord og fold den 2-3 gange. Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve 2 timer mere.

1 1/2 time efter sætter du støbejernsgryden ind i ovnen og tænder for 250 grader. Her skal gryden stå og blive godt gennemvarm, i hvert fald 1/2 time (hvis den ikke er ordentlig varm, kan brødet være svært at få ud, når det er færdigt).

Når gryden er varm, tager du den ud og hælder dejen over i. Læg låget på og sæt gryden tilbage i ovnen på 250 grader. Efter 1/2 time tager du låget af, strøget lidt græskarkerner på brødet, og skruer ned på 230 grader.

Lad brødet bage i 15 min. mere.

Tag gryden ud, og hæld straks brødet ud på en rist, hvor det kan køle lidt af.

 

Grydebrød med oliven, kapers og græskarkerner

Grydebrød med oliven, kapers og græskarkerner

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*