Boganbefaling af “Drengen fra Godhavn” af Ole Tornbjerg

Boganbefaling af “Drengen fra Godhavn” af Ole Tornbjerg udgivet 2015 af Politikens forlag

To dage var jeg om at læse denne bog. Hvis det ikke havde været, fordi jeg også var nødt til at give omgivelserne lidt opmærksomhed havde jeg slugt den i en mundfuld. En barsk og utrolig fængslende bog.

Bogen handler om Kalle 13 år gammel i 1963. Han bor med sine søskende og mor i Slagelse. Moderen knokler for at holde sammen på den lille familie. Kalle har sine kammerater, som han fordriver tiden med. De pjækker fra skole, laver smårasperier og andre drengestreger samtidig med, at de forsøger at undgå de store drenges opmærksomhed og tæsk.

En dag bliver han dog opsøgt af nogle folk fra Børneværnet. De er kommet for at tage Kalle med til drengehjemmet Godhavn, som ligger i Nordsjælland.

Kalle er meget lang tid efter ankomsten til Godhavn overbevist om, at det må være en fejl at han er placeret der, og at hans mor snart henter ham. Der sker dog intet og tiden går. En tid med systematisk vold og overgreb fra forstanderen, lærerne og de andre drenge. Forholdene er grusomme, og børnene nedbrydes både psykisk og fysisk. Hver dag er en kamp for overlevelse, og Kalle og hans venner prøver at flygte flere gange, men bliver hurtigt fanget og returneret til Godhavn for at modtage en frygtelig straf.  Der er ingen myndigheder eller mennesker, der hjælper disse børn, de er 100% overladt til hjemmets afstumpede voksne mennesker, der alle er fuldstændig blottet for empati og sympati. Kalle kommer først fra Godhavn, da han får en læreplads. Men selvom han er væk fra drengehjemmet må han stadig slås/leve med de oplevelser han har haft der.

Selve historien grusom og jeg sad flere gange med en klump i halsen og en knugende fornemmelse i maven. Jeg er ikke i tvivl om, at det rent faktisk var sådan det foregik på Godhavn (og måske på andre børnehjem), og det gør det ikke nemmere at forstå, at mennesker kan være så grusomme mod børn og unge. Den systematiske vold, tvangsmedicinering og nedbrydende adfærd overfor de anbragte børn har givet dem en dårlig start på deres liv, og desværre er der mange af dem, der ikke har kunnet leve med dette i deres voksne liv.

En absolut anbefalelsesværdig og meget velskrevet bog, som sætter mange tanker i gang omkring, hvordan vold og overgreb kan ødelægge mennesker for livet. Kan kun opfordre til at du læser den.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*