“Efter branden” af Rosamund Lupton

Jeg har gået lidt om mig selv med en anbefaling af denne bog for at finde ud af, hvad jeg helt præcis skulle skrive. Nu er jeg kommet frem til, at jeg bliver nødt til at skrive noget om den, da den var så anderledes fra det jeg normalt læser.

Handlingen kort fortalt:
Det er en smuk sommerdag på en engelsk privatskole. Alle børnene og de voksne er udenfor til skolens idrætsdag. Pludselig opstår der en brand, der lynhurtigt breder sig i skolens bygning. Grace, som er mor til en af skolens elever, Adam, opdager til sin skræk, at hendes teenagedatter, Jenny, som skulle hjælpe på skolen til denne idrætsdag, befinder sig i den brændende bygning.

Grace stormer ind i den brændende skole, og når kun lige at opfatte, at taget på skolen kollapser ned over hende.
Både Grace og Jenny bliver reddet ud af branden, men begge er kommet svært til skade, og ligger bevidstløse på sygehuset. Mens Graces mand og Jennys far sammen med hans søster, Sarah, våger over Grace og Jenny, begynder en efterforskning af, hvordan branden kunne opstå. Sarah er politibetjent, og hun blander sig i efterforskningen. Hun arbejder stædigt på at finde ud af, hvad og hvem der står bag den frygtelige brand. Der er mange teorier og mange muligheder, men Sarah giver ikke op, og til sidst falder alle brikkerne på plads i et uhyggeligt puslespil-billede, som man ikke lige havde regnet med.

Temaet i bogen er den kløft, der ofte opstår mellem forældre og teenagere. Her begynder teenagerne at leve deres eget liv, udvikle deres seksualitet og have hemmeligheder for omgivelserne (specielt forældrene). Samtidig handler bogen også rigtig meget om, at selv de mennesker, vi alle tror vi kender rigtig godt, kan vise sig at være helt anderledes end vi troede. Det er både i forhold til hvad der udefra set er det perfekte ægteskab, det perfekte liv eller i den modsatte grøft, hvor der er mennesker, som vi ikke forstår eller bryder os om, men som overrasker positivt ved nærmere bekendtskab. I virkeligheden er der ikke ret meget der ser ud som ved første øjekast, heller ikke i denne bog. Rosamund Lupton får virkelig beskrevet de konfliktfyldte relationer og forhold troværdigt og med stof til eftertanke, om hvorvidt vi kender de mennesker vi omgiver os med, når alt kommer til alt.

Hvis du er til en bog, der påvirker læseren følelsesmæssigt nuanceret med alle følelser fra frygt og forundring til empati og sorg, er denne bog oplagt at læse.
Ind imellem kunne jeg godt savne lidt mere substans i handlingen, men på den anden side handler denne bog ikke så meget om selve den grufulde handling med to mennesker, der er ved at dø efter en brand, men mere hele den følelsesmæssige rutsjebane som hovedpersonerne og læseren udsættes for.

 

Udgivet i 2012 af forlaget-turbulenz

IMG_2264

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*